PREVENIREA‎ > ‎

Plan de prevenire a cancerului la femei

Diagnosticarea precoce a cancerului îmbunătăţeşte substanţial sansele de tratament reuşit şi de supravieţuire pe termen lung.

Studiaţi corpul pentru:

 • noduli, rani sau ulceraţii care nu se vindecă
 • modificări neobișnuite ale sânilor - noduli, îngroșare, eliminări neobișnuite, sfârcurile care brusc se scufundă spre interior, schimbărea formei sânilor, culoarii sau dureri neobișnuitetuse care nu dispar
 • tusa care persista, aparitia singelui urmare a tusei, sau raguseala permanenta
 • pierderea în greutate care nu poate fi explicată
 • orice pierdere de sânge, chiar și câteva pete între menstruaţii după ce eliminările se opresc
 • alunite care şi-au schimbat forma, dimensiunile sau culoarea, sau o leziune a pielii inflamată care nu se vindecă
 • sânge în masele fecale
 • modificări constante în obiceiurile de toaletă,
 • dureri abdominale persistente sau balonare.

Simptomele se referă adesea la probleme de sanatate mai mult comune, decât grave. Cu toate acestea, dacă observați orice modificări neobișnuite, sau simptomele persistă, vizitați medicul dumneavoastră.

 

Verifică pentru a depista cancerul de sân în faza incipientă

Dacă aveți peste 40 de ani, efectuaţi mamografia fiecare doi ani. Mamografii vor verifica eventuala apariţie a focarelor de cancer de san incipient la femeile fara careva eventuale simptome.

Mamografia regulată poate reduce riscul de deces urmare a cancerului la san cu 25 %, în special a femeilor din grupa de vârstă 50-69 de ani pentru care beneficiul este cel mai mare.

 

Faceţi testul Papanicolau regulat

Efectuaţi testul Papanicolau la fiecare doi ani de la vârsta de 18 ani, sau în termen de unul sau doi ani din momentul în care a-ţi devenit activi sexual. Testul Papanicolau poate detecta modificări precoce în celulele colului uterin, astfel încât acestea pot fi tratate inainte de a se dezvolta în celule canceroase. Pana la 90 la suta din cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin testul respectiv.

La ziua de astazi, inclusiv în Republica Moldova, femeile pot avea acces la un vaccin care te poate proteja impotriva celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, cauzat de papilomavirusul uman (HPV). Cu toate acestea, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV care cauzeaza cancer de col uterin, de aceea toate femeile vaccinate vor avea nevoie să efectueze regulat în continuare testul Papanicolau.

În prezent nu există teste de screening pentru cancerul ovarian, uterin, endometrial, sau vaginal. Din fericire, aceste tipuri de cancer se întâlnesc foarte rar. Dacă observați orice modificări sau simptome care persistă, vizitați-vă medicului dumneavoastră.

 

Întrebați despre screening-ul pentru cancerul colorectal

Detectarea precoce a cancerului colorectal îmbunătăţeşte şansele de tratament cu succes. Riscul de cancer intestinal crește odată cu vârsta. Dacă aveți peste 50 de ani, ar trebui să fiţi testaţi pentru cancer la fiecare doi ani.

O serie de state au introdus programe naţionale de screening la cancerul intestinal prin folosirea maselor fecale pentru a testa prezenta de sange ascuna în ele (FOBT). Oameni în varsta de la 50 de ani în sus, fără careva simptome trebuie să efectueze astfel de teste.

Unii oameni sunt supuşi unor factori de risc sporit (alimentaţia nesănătoasă, istorii familiare). Daca faceţi parte din acest grup, discutaţi cu medicul dumneavostră pentru elaborarea unui program de monitorizare.


Modalități de a reduce riscul de cancer.

 • Renunţaţi la fumat – Fumatul este una dintre principalele cauze care provoacă cancerul pulmonar la femei şi la bărăbaţi.
 • Protejeazăte inteligent împotriva soarelui - protejați-vă de soare și saveţi grijă să nu va ardeţi la soare.
 • Rămâneți într-o condiţie fizică bună - pentru a avea o greutate corporala sănătoasă
 • Faceţi mişcare - pentru cel puțin 30 de minute pe zi.
 • Alimentaţivă sănătos - alegeţi un regim alimentar variat, cu o multime de fructe și legume și limitaţi consumul de carne roşie.
 • Evitaţi consumul de alcool.


Cancer Council Australia www.cancer.org.au