Odată cu sosirea zilelor însorite de vara, creste riscul de a dezvolta cancer de piele.
 Este foarte important sa ţinem cont de necesitatea protejării pielii împotriva arsurilor şi altor efecte negative pe care le provoaca razele solare.

Memorizeaza aceste recomandări care iţi vor micşora riscul de a dezvolta cancer de piele:


1. Verifică indicele UV    
     Verifică indicele UV înainte de a merge afară. Atunci când indicele UV este 3 (moderat) sau mai mare, poartă îmbrăcăminte de protecție, ochelari de soare și de protecție solară. Fiţi deosebit de atenți în zilele de vacantă. La destinațiile tropicale, cum ar fi Mexic, Hawaii, Caraibe sau altele localizate mai aproape de ecuator, indicele UVR este sporit. Razele soarelui sunt, de asemenea, mai puternice la altitudini mari.


Verifica indicele UV pentru Republica Moldova AICI2. Staţi la umbră în special între orele 10:00 şi 16:00

În acest interval al zilei, razele solare sunt foarte puternice. Dacă eşti afară, retragete la umbra unui copac, acoperiş sau umbrelă de soare. Profită de timpul de dimineată sau de după amiaza pentru activitaţile preferate în aer liber.

3. Poartă haine care te vor proteja de radiaţiile ultraviolete:
  Poartă haine care stau libere pe corp pentru a permite aerului sa circule şi să regleze temperatura corpului.
  Hainele trebuie sa acopere o suprafată cît mai mare a pielei şi este de preferinţă ca lungimea mânecilor să fie până la cot.
  Poartă  pantaloni sau fuste lungi până la genunchi.
  Poartă haine confecţionate din stofe care vor impiedica patrunderea razelor ultraviolete.
  Poartă  haine cu ţesetură uşoara, cum ar fi in, bumbac sau cânepă pentru a te racori.

4. Poartă  palarii cu marginile mai mari pentru a proteja capul, urechile, gătul si faţa.

5. Expunerea la radiaţiile ultraviolete (UV), pe o perioadă îndelungată de timp poate cauza leziuni ale ochilor. Atunci când alegeți ochelarii de soare pentru protecție solară, va recomandăm:
   Cautaţi eticheta "UVR protection" sau categoriile "2, 3 si 4" (acești ochelari de soare absorb mai mult de 95% din radiațiile UV).
   Ochelarii de soare polarizați reduc efectul de orbire și va ajuta sa vedeți mai bine in zilele însorite.
 
6. Crema de protecție solară protejează pielea prin filtrarea radiației ultraviolete (UV) înainte de a ajunge pe piele.
   Aplică crema cu 15-30 minute înainte de a merge afară.
   Reaplică la fiecare 2 ore (in special după înot sau transpirație).
   Utilizați întotdeauna un factor ridicat (SPF 30+) de protecție solara cu spectru larg.

7. Protejați copii și sugarii.
     Este foarte important de a proteja copiii de acțiunea directă a razelor solare. Sugarii trebuie să se afle într-un cărucior acoperit, sub o umbrelă sau la umbră. Încercați să protejați copii și bebelușii de soare, în special între orele 11:00 la 16:00 şi în orice moment al zilei, când indicele UV este de 3 sau mai mare. Aplicați copiilor crema de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare cu cel puțin 20 minute înainte de a ieși afară.


8. Evita solarul
     Solarul este un dispozitiv care emite radiatii ultraviolete (de obicei 95% UVA si 5% UBV, +/- 3%) utilizate pentru a produce un bronz cosmetic. In solar se folosesc mai multe lampi fluorescente care conţin amestecuri de fosfor şi sunt concepute să emită UV într-un spectru oarecum similar celui de soare. Nivelurile de radiații UV emise de solar pot fi de trei ori mai puternice ca soarele amiezii.

   Bronzul nu este un indicator al stării bune de sănătate. Bronz este un semn că pielea a fost traumată de radiaţii UV. Orice expunerea la radiații ultraviolete care cauzeaza bronzul, adaugă o doza inutilă de UV, si duce la creşterea riscului de cancer de piele - chiar și fără arsuri la nivelul pielii.
   Arsurile solare sau bronzul sunt un semn că celulele pielii au fost traumate. Nu există nici o metodă sigură de bronz. Cercetările științifice au demnostrat că oamenii care folosesc solarul înainte de vârsta de 30 de ani, au un risc de 75% mai mare de a dezvolta melanomul de piele, decât cei care nu folosesc solarul.
www.cancer.ca
www.skincancer.org
www.preventcancer.org