PREVENIREA‎ > ‎

Ce Este Cancerul?

Cancerul este denumirea comună pentru un grup mare de boli oncologice, în care celulele organismului încep creşterea şi diviziunea necontrolată. Fără tratament, această boală este fatală.

Ce este cancerul?

Celulele normale din organism cresc, se divizează şi mor în mod ordonat. În copilărie celulele se divizează şi cresc rapid. Atunci când persoana se maturizează, procesul de divizare şi de creştere încetineşte, iar celulele se înmulţesc numai pentru a repara afecţiunile şi a înlocui celule uzate sau moarte.

Cum începe cancerul?  

Cancerul începe atunci, când celulele într-o anumită parte a corpului încep să crească necontrolat. În loc să moară, celulele canceroase continuă să crească şi să se multiplice. Celulele canceroase, spre deosebire de celulele normale, au capacitatea de a invada şi alte ţesuturi, crescând treptat dimensiunea tumorii.

Celulele normale devin canceroase din cauza deteriorării ADN-ului, care este purtător al informaţiei genetice. De obicei, dacă ADN-ul este afectat, structura specială a celulei o reface, sau celula moare.

Dar în celulele canceroase ADN-ul rămâne afectat, iar celula continuă să trăiască şi devine nemuritoare. Mai mult, ea se multiplică activ şi generează noi celule nemuritoare cu ADN afectat.

Organismul nu are nevoie de astfel de celule, deoarece acestea nu sunt în stare să exercite funcţiile sale iniţiale.

Oamenii pot moşteni celulele ADN-ului afectat de la părinţi, dar cel mai frecvent încălcarea informaţiei genetice are loc ca urmare a influenţei mediului înconjurător, de exemplu, fumatul sau soarele. Determinarea factorilor care au cauzat afectarea ADN-ului nu este posibilă.

În majoritatea cazurilor celulele de cancer formează tumori, dar în prezenţa leucemiei celulele canceroase se găsesc în sânge şi în organele hematopoietice, şi iniţial se răspândesc în tot organismul prin vasele de sânge.

Cum se răspândeşte cancerul?

Odată cu creşterea tumorii, celulele canceroase pătrund în sânge sau în vasele limfatice şi se deplasează prin ele. Astfel, acestea ajung în alte părţi ale corpului, cresc şi formează noi tumori - metastaze.

Cum se deosebesc tipurile cancerului?

Indiferent de locul unde cancerul poate metastaza, el poartă denumirea în dependenţă de locul iniţial unde a apărut. De exemplu, cancerul de sân care s-a răspândit la ficat este numit cancer de sân metastatic, nu cancer al ficatului.

Celulele tumorale cresc cu viteze diferite şi au nevoie un tratament diferit.

Sunt toate tumorile maligne?

Tumorile non-canceroase sunt numite benigne. Ele nu formează metastaze, nu invadează alte ţesuturi şi de aceea rareori au pericol pentru viaţă.

Dar prin creşterea activă a tumorii benigne, se pot afecta alte ţesuturi şi organe sănătoase, iar tumoarea se poate dezvolta în malignă.

Cât de des se întâlneşte cancerul?

Astăzi, milioane de oameni au auzit despre diagnosticul de cancer. Riscul de dezvoltare a cancerului poate fi redus prin schimbarea modului de viaţă a persoanei, de exemplu, protecţia de tutun, limitarea expunerii la soare, activitatea fizică și respectarea unei alimentaţii sănătoase.

Există, de asemenea, teste de screening, care pot fi efectuate pentru anumite tipuri de cancer.

Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât mai multe şanse există de tratament rezultativ!