Prevenirea si Depistarea Precoce a Cancerului de Col Uterin

Cancerul de col uterin poate fi prevenit dacă este detectat precoce și aceasta formă de boală poate fi tratata cu succes. Aici sunt expuse modalitățile de prevenire a cancerului de col uterin și diagnosticarea precoce.

Prevenirea

Evitați infectarea cu virusul HPV prin practicarea sexului protejat (prezervativele nu vă pot proteja complet împotriva HPV, deoarece virusul poate infecta zonele care nu sunt acoperite de prezervativ).


Diagnosticarea precoce

-          Toate femeile începând cu vârsta de 21 de ani trebuie să înceapă efectuarea regulată a testului Papanicolau. Femeilor cuprinse între vârsta de 21-29 li se recomandă efectuarea testului Papanicolau fiecare 3 ani. Testul HPV la această grupă de vârstă nu este folosit pentru screening, exceptând testul Papanicolau anormal.

-          Femeilor între vârsta de 30-65, li se recomandă să efectueze testul Papanicolau în combinație cu testul HPV la fiecare 5 ani. Această abordarea este preferată, sau puteți efectua testul Papanicolau la fiecare 3 ani. Femeilor cu risc sporit de a fi fost expuse la dietilstilbestrol până la nașterea copilului sau cu un sistem imunitar slăbit, li se recomandă să efectueze testul mult mai regulat.

-          Discutați cu medicul dumneavoastră despre vaccinul contra HPV. Vaccinul HPV vă va proteja contra acelor tipuri de HPV care în cele mai multe cazuri cauzează cancerul. Vaccinul este mai eficientă în cazul în care este administrat înainte de a deveni sexual activă.

-          Femeile de peste 65 ani care au efectuat controale regulate, cu rezultate normale, pot să nu mai efectueze testarea pentru cancerul de col uterin. Femeile cu antecedente de celule precanceroase ale colului uterin, ar trebui să continue testele pentru cel puțin 20 ani după diagnostic, chiar dacă testarea continuă după vârsta de 65 de ani.

-          Femeile care au avut o histerectomie pot să nu mai efectueze testul Papanicolau, cu excepția cazului când operația a fost efectuată pentru tratamentul cancerului de col uterin sau formele incipiente ale acestuia. Femeile care au făcut o histerectomie în care cervixul este lăsat intact, ar trebui să respecte recomandările expuse mai sus.


www.preventcancer.org